Statkraft sätter stopp för brasiliansk korruptionsaffär

Det norska energibolaget Statkraft har förvärvat två vindkraftparker i ett avancerat utvecklingsstadium i Brasilien med en sammanlagd kapacitet på cirka 660 megawatt. Enligt villkoren i affären har Statkraft förvärvat 100 procent av aktierna i Multistrategy Investment Fund i Ventos de Sao Vitorino Energias Renovaveis och Ventos de Santa Eugenia Energias Renovaveis, som ägde projekten. Foto: Statkraft

Genom att betala bötessumman på 20,8 miljoner norska kronor till de brasilianska myndigheterna kan det norska energibolaget avsluta ett ärende som har varit en hängande fest sedan övertagandet av Desenvix Energias Renováveis 2015.

Korruption och bedrägeri är inte direkt något man förknippar med det norska statliga energibolaget Statkraft. Ändå har det just varit en stor svart fläck på företagets verksamhet i Brasilien de senaste åren.

Nu har dock korruptionsfallet, som gäller företaget Desenvix Energias Renováveis, uppklarats. Företaget som officiellt hamnade under Statkrafts vingar 2015, bär därför idag namnet Statkraft Energias Renováveis.