Färger i inredningen

Färger har en obestridlig effekt på vårt psyke. Du kanske redan vet att vissa får dig att slappna av, andra ger dig inspiration och andra uppmuntrar ditt kreativa jag. Men vet du exakt vilken färg som fungerar eller hur många färger som är för många i inredningen?

Neutrala färger är den bästa basen

Vit, grå eller beige. Det här är färger som skapar en neutral bas i alla rum, och du kommer inte att göra någon skada med dem. Neutrala toner är ett bra val, t.ex. när det gäller färgen på väggen och vissa möbler. Fördelen är att de, till skillnad från starka färger, inte bleknar lika snabbt och tydligt, så du behöver inte hitta en ny soffa eller måla om väggarna efter några månader.

Drottningen av neutrala toner är naturligtvis vit, som ser elegant ut och lyser upp rummet. En helt vit soffa är dock inte den mest praktiska möbeln. I stora mängder, särskilt om det inte kombineras med mer livliga färger, kan det dessutom börja se lite "sjukhusliknande" ut. Förutom färgen på väggarna så är mindre, tvättbara möbler ett säkert alternativ. Ett soffbord, hyllor, bokhylla eller byrå i vitt är exempelvis bra.

Vill du slappna av, eller vill du hellre ladda upp?

Du behöver naturligtvis inte vara rädd för ljusare toner i ett rum, även om det är värt att tänka på hur de ska se ut. Det kan till exempel vara ett bra val att använda en färgstrimma på en annars neutral vägg, en matta, ett mindre bord, en stol, kuddar eller planteringslådor. Så vad är det med färgerna?

● Rött har ett starkt inflytande på känslor, ger energi och väcker aptiten, så det passar till exempel bra i köket eller matsalen. Den anses dock ibland vara ilskans färg, så det finns ingen anledning att överdriva den.

● Gult är stimulerande och har en positiv effekt på uppmärksamheten. Det är glädjens färg som lyser upp varje interiör.

● Orange kombinerar de viktigaste fördelarna med rött och gult. Den ger energi, men utan någon antydan till aggressivitet.

● Grön har en lugnande effekt och framkallar en känsla av trygghet och stabilitet. De ljusare tonerna är fräscha och stimulerar kreativiteten, medan de mörkare tonerna

lugnar dig utan problem till sömns. De är perfekta för sovrummet eller någon annan avslappningszon.

● Blått är en annan färg som lugnar, lindrar spänningar och, som en extra bonus, uppmuntrar till att tänka.

● Lila ger lite mystik till inredningen. Dess mörkaste nyanser kan uppmuntra till kreativitet, medan ljusare toner har en liknande lugnande effekt som blått.

Kombinera med känsla

Experter på inredning är överens om att tre färger är lagom i ett rum. Det är bäst att välja en av de neutrala färgerna som bas och lägga till möbler och accessoarer i de andra två färgerna. Detta skapar ett trevligt, attraktivt och smakfullt utrymme. Om du bara väljer neutrala färger kan du få en ganska tråkig effekt. En kombination av flera ljusa färger är dock kanske inte bättre, eftersom det kan skapa för mycket kaos. Därför är en kombination av tre färger en bra kompromiss som inte blir tråkig eller smaklös.