Planer för 320 hektar stor dansk solpark möter lokal opposition

Kan en solcellspark bli för stor? I danska byn Svejslund nära Tønder kommun försöker invånarna nu stoppa bygget av ett 320 hektar solcellssystem. Foto: Arkivbild, Morten Stricker

I byn Svejslund nära Tønder kommun har invånarna nu gått samman för att slåss mot byggandet av ett 320 hektar solcellssystem, rapporterar Media Watch.

 - Planerna att bygga ett solcellssystem på 320 hektar har upprört medborgarna i byn Svejlund nära Tønder. Nu har de gått samman för att motsätta sig detta stora projekt, skriver JydskeVestkysten.

Stadens medborgarförening är missnöjd med att den ännu inte har varit inblandad i processen när det gäller bygget av solcellssystemet. Samtidigt fruktar medborgarna att det 320 hektar stora solcellsarealen kommer att bli för skrymmande och påverkar i slutändan negativt på människors och djurs liv i området.

- Vi har inget emot en solpark i Svejlund. Men 320 hektar är alldeles för mycket. Området kommer att dominera allt, säger Frede Mamsen, en av flera inbitna motståndare till solcellerna, till tidningen.

Philip Tietje, ordförande för Aabenraa kommuns tillväxtkommitté för land och stad, betonar att ingenting har beslutats än så länge när det gäller solcellssystemets framtid.