Statkraft bygger fyra solparker i Spanien

Statkraft har ingått ett lokalt anställningsavtal med spanska San José del Valles stadsförvaltning ifråga om tre anläggningar. Detta avtal innefattar utveckling av en plan för utbildning och sysselsättning och kommer att skapa 500 sysselsättningsmöjligheter under byggfasen. Foto: Statkraft

Genom en investering på 200 miljoner euro kan det norska energibolaget bygga ut sina solambitioner med råge.

Statkraft vill alltså ha mer solkraft. Företagets mål att utveckla 8 gigawatt sol och vind fram till 2025 kvarstår. Hittills har det handlat mest om både Irland och Nederländerna, men nu har man varit och förhandlat även i Spanien, där Statkraft kommer att bygga fyra nya solparker.

Anläggningarna ligger inom en åtta kilometers radie från Cadiz-regionen med en total kapacitet på 234 megawatt.

- Jag är glad att vi har åtagit oss att investera i bygget av dessa fyra nya solcellsparker i Cadiz, säger Birgitte Ringstad Vartdal, chef för European Wind and Solar på Statkraft.

- Vårt senaste förvärv av Solarcentury i november 2020 positionerade Spanien ytterligare som en viktig marknad för Statkrafts framtida solavtryck. Företagets övergripande strategi är att utveckla åtta gigawatt sol- och vindkraft fram till 2025. Detta spelar en viktig roll i Statkrafts satsning på förnybar energi.

Solarcentury kan också fortsätta bedriva företaget under namnet Statkraft. I och med Solarcentury har det norska företaget fått tillgång till en projektportfölj på 6 gigawatt i både Europa och Sydamerika.

Solarcenturys projekt omfattar en mängd marknader, inklusive Spanien, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike, Italien och Chile.