Otovo inleder nytt samarbete med svenska företag

Umeå Energi kommer att erbjuda solceller till privatkunder i ett nytt samarbete med norska Otovo. Foto: Otovo

Tillsammans med svenska Umeå Energi kommer Otovo att erbjuda Umeås kunder leasing och köp av solceller.

Erbjudandet, där kunden kan välja mellan att hyra eller köpa solceller, lanserades i april och omfattar hela kedjan från erbjudande till produktion. Detta konstateras av Umeå Energi i ett uttalande.

- Det finns ett stort intresse för solceller i Umeå-regionen, och vi hoppas nu få rätt hastighet för vår egen produktion. Solenergi är en viktig del av det förnybara energisystemet som behövs för att bromsa klimatförändringarna", säger Jonas. Ström, affärsutvecklare på Umeå Energi i ett pressmeddelande.

- Installationsperioden är relativt kort i vår del av landet, och genom samarbetet med Otovo kan vi skala upp erbjudandet så att fler får möjlighet att delta i det på kortare tid", fortsätter han.

Norska Otovo är en av Nordens största solcelleverantörer med verksamhet i sex europeiska länder: Norge, Sverige, Frankrike, Polen och Spanien och Italien, som företaget ingick under första kvartalet i år.

- Vi är de första som också erbjuder en digital marknadsplats för installatörer. Vår digitala plattform hämtar byggnadsdata och beräknar produktionspotentialen och förbinder sedan kunden med installatören med lägsta pris och högsta kundbetyg i området. Vi har installerat över 4 000 solcellssystem i Norge och Sverige och målet är att bli det största i Europa inom solceller för privatkunder, säger Elisabeth Gathe, marknadschef för Skandinavien på Otovo.

I februari var den norska solcellsleverantören på jakt efter pengar för att kunna utöka verksamheten ytterligare i förväntan att en ytterligare europeisk expansion på lång sikt kan ge företaget en position som en ledande aktör på marknaden. Strax därefter noterades företaget på Oslo Börs.