Solbilsteam med bränsleeffektiva däck vann Bridgestone World Solar Challenge 2019

Belgiska solbilsteamet Agoria Solar Team of Belgium vann första priset i Challenger Class * 1. Foto:BWSC-racers
Solar Team Eindhoven of Netherland vann tävlingen i Cruiser Class * 2. Foto: BWSC

Bridgestone Corporation meddelade nyligen att belgiska solbilsteamet Agoria Solar Team of Belgium vann första priset i Challenger Class * 1 och det nederländska Solar Team Eindhoven of Netherland vann tävlingen i Cruiser Class * 2 i samband med Bridgestone World Solar Challenge (BWSC), som var världens främsta solbilslopp under 2019.

Under tävlingen som ägde rum i Australien använde båda lagen sig av Bridgestones "ECOPIA with ologic"-däck.

ECOPIA with ologic-däck är bränsleeffektiva däck designade specifikt för soldrivna bilar med bränsleeffektiv däckteknik från Bridgestone, ologic. "ECOPIA med ologiska" däck säkerställer den nödvändiga hållbarheten samtidigt som de reducerar rullmotståndet. Däck som använder så kallad ologisk teknik är smalare än standarddäck. Det handlar om  en form som ger hög bränsleeffektivitet och säkerhet. En bredare diameter begränsar förändringar i kontaktformens mönster. En smalare bidrar till lägre rullmotstånd, vilket i sin tur förbättrar bränsleeffektiviteten. Dessutom minskar den smalare formen luftmotståndet under körseln.

Australien arrangerar en gång vartannat år tävlingar med BWSC-racers på en 3000 kilometer lång bana som sträcker sig från Darwin i Australiens norra del till Adelaide i söder.

- Bridgestone World Solar Challenge har fyllt sitt uppdrag i år eftersom det var ett mycket snabbt lopp med otroliga nya utmaningar varje dag. På grund av det kraftigt minskade rullmotståndet och den otroliga hållbarheten hos våra Bridgestone-däck lyckades vi utföra en fartökningsmanöver från plats 3 till plats 1 under de sista två dagarna. Det var en riktig stark teaminsats att kunna köra från Darwin till Adelaide på 34 timmar i en bil designad och byggd på 15 månader av en grupp på 19 studenter, och detta med ett fordon som bara kör på solenergi! konstaterade Willem-Jan Claes, teamchef, i Agoria Solar Team.

Bridgestone tillkännagav sitt fortsatta stöd till solbilsloppet BWSC fram till 2030 som sponsor.