Regeringen tar strid för sänkta elnätspriser

Trots att elnätsavgifterna i Sverige ökat med i snitt 27,5 procent de senaste fem åren har viktiga investeringar i de gamla elnäten uteblivit. Det hävdar regeringen som därför gett Energimarknadsinspektionen större muskler att reglera marknaden och framför allt de saftiga vinstuttagen.

Det ska vara en rimlig avkastning på investeringar, men man ska inte kunna ta ut pengarna i vinst på svenska elkonsumenters bekostnad, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

EU-kommissionen har dock satt sig på tvären med argumentet att regleringarna strider mot EU:s elmarknadsdirektiv och innebär en för hård detaljstyrning.

Men i dag svarar regeringen på kritiken och skriver i ett brev att den gör en annan tolkning. Förmodligen kommer ärendet till slut att avgöras i EU-domstolen, tror Ygeman.

Ett liknande mål förs mot Tyskland, och där står Sverige på Tysklands sida i processen.

Vi delar deras syn på att man kan ha den här typen av detaljerad elnätsreglering, säger energi- och digitaliseringsministern.

De nya regleringarna innebär att elnätsföretagens intäktsramar sänks och börjar gälla från och med år 2020. För de konsumenter som drabbats hårdast av avgiftshöjningarna väntas prissänkningar på som mest 20 procent, eller ett par tusen om året för en vanlig villaägare.