Tre nya solparker i Sverige: Alight och H&M går hand i hand

Foto: Alight

Alight, en ledande europeisk solutvecklare och energiproducent, och den globala modekedjan H&M Group ingått långsiktiga elköpsavtal (PPA) för att upprätta tre nya solparker i Sverige.

De planerade solparkerna kommer att vara belägna i Blekinge, Södermanland och Halland med en sammanlagd kapacitet på 13 MW, 6 MW och 4 MW. Konstruktionen av solparken i Blekinge har redan påbörjats, medan byggandet av de två andra anläggningarna planeras att påbörjas senare under våren. Enligt den aktuella tidslinjen förväntas solparkerna tas i drift i början av 2025 och leverera grön el till H&M Group. När de är i drift kommer Alight att äga och driva solparkerna.

Tillsammans förväntas projekten generera minst 24 GWh grön el årligen, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för över 4 800 villor. Detta avtal utgör en fortsättning på partnerskapet mellan H&M Group och Alight, som tidigare undertecknade ett PPA i december 2022 för att bygga en 100 MW solpark i Hultsfred, som gemensamt utvecklas med Neoen, en framstående fransk producent av förnybar energi.

Ulrika Leverenz, Head of Green Investment på H&M Group, kommenterade: "Vi är mycket glada över möjligheten att etablera tre nya solparker utöver det tidigare PPA-avtalet vi ingick med Alight 2022, vilket närmar oss vårt mål att endast använda förnybar el år 2030. Förnybar energi är en central del av vår framtidsplan för att minska utsläpp och uppnå nettonollmålet 2040, och avtal som detta med Alight spelar en stor roll för vår resa."

Harald Överholm, VD och medgrundare av Alight, uttalade: "Vi är hedrade över att H&M Group har valt att stärka vårt partnerskap genom att ingå PPA-avtal för att bygga tre nya solparker i Sverige. H&M Groups engagemang möjliggör dessa projekt och bidrar till att tillföra ny grön el till det svenska elnätet - det är en vinst för både ett hållbart näringsliv och samhället."