Under 2023 blev solparker med el godkända för 267 000 villor

Foto: Markus Spiske / Unsplash

Under 2023 gav länsstyrelserna grönt ljus för 191 nya markbaserade solparker. Dessa solparker förväntas generera en elproduktion som motsvarar hushållselen för 267 000 villor. Samtidigt väntar ett antal solparker med en årlig elproduktion på 12 TWh på besked från länsstyrelserna, vilket motsvarar kapaciteten hos en större havsbaserad vindpark eller de två avstängda Ringhalsreaktorerna. Det framgår av en ny rapport från Nätverket för solparker.

Madeleine van der Veer, talesperson för Nätverket för solparker, understryker vikten av att regeringen ser till att Sverige inte går miste om den betydande elproduktion som solparkerna kan bidra med. Hon noterar att de solparker som väntar på besked från länsstyrelserna kan byggas utan statliga subventioner och representerar investeringar på uppemot 80 miljarder kronor.

Under 2023 fick länsstyrelserna klartecken för 191 solparker med en sammanlagd årlig elproduktion på 1,34 TWh, vilket motsvarar elförbrukningen i 267 000 villor enligt Nätverket för solparker.

Van der Veer framhåller att utvecklingen av solkraft i Sverige äntligen har fått fart, men hon pekar också på att framstegen huvudsakligen sker inom segmentet för mindre solparker. För de större projekten dröjer ofta besluten och Sverige riskerar att hamna på efterkälken jämfört med grannländerna, trots att förutsättningarna för solenergi är lika goda och markytor finns i överflöd.

Vid slutet av 2023 väntade 364 ärenden på beslut från länsstyrelserna. Dessa projekt skulle kunna generera 11,8 TWh el per år, motsvarande elförbrukningen i nästan 2,4 miljoner villor, eller produktionen från en stor havsbaserad vindpark eller de två avstängda reaktorerna vid Ringhals. Det är en nära fördubbling jämfört med situationen vid slutet av 2022 då ansökningar med en samlad elproduktion på 4,1 TWh väntade på besked.

Van der Veer betonar att solkraft kan utökas snabbare än något annat energislag och att det är avgörande att nationella strategier implementeras för att säkerställa att tillståndsprocesser och nätanslutningar inte hindrar utvecklingen.