Midsummer och Soprasolar i samarbete

Foto: Midsummer

Den svenska tillverkaren av tunnfilms solpaneler, Midsummer, har inlett ett samarbete med det franska företaget Soprasolar, en dotterbolagsenhet till Soprema - en av världens största tillverkare av takmaterial. Soprasolar, dotterbolaget till Soprema, planerar att integrera Midsummers tunnfilms solpaneler i sina takmembran och därigenom nå en betydande marknad för denna innovativa produkt.

Midsummer har påbörjat ett samarbete med Soprasolar, en filial till Soprema, känt för att vara en av de största tillverkarna av takmaterial globalt. Genom att dra nytta av Midsummers lätta och smala solpaneler avser Soprasolar att erbjuda solenergilösningar till kunder vars tak kanske inte klarar av vikten av de silikonpanelprodukter företaget för närvarande erbjuder.

Soprasolar har redan installerat sina system på över 15 miljoner kvadratmeter platta tak och genererat cirka 750 MWp solenergi, främst med användning av silikonpaneler, i samband med takinstallationer i Frankrike. Företaget tror dock att det har missat en liknande kapacitet för solceller på grund av begränsningarna i kundernas tak som inte klarar av vikten av dess silikonlösning. Midsummers produkter kommer att möjliggöra för Soprasolar att erbjuda solcellslösningar till alla sina kunder, inklusive de med svagare eller lågbärande tak.

Midsummers VD, Eric Jaremalm, uttrycker entusiasm över samarbetet med Soprasolar, en europeisk byggjätte. Detta partnerskap har potential att öppna upp en outforskad marknad för solceller på lågbärande tak och skapa en ny europeisk industri samtidigt som det potentiellt kan öka andelen solenergi i den europeiska elmixen.

Soprema, med huvudkontor i Frankrike och över 10 000 anställda, har mer än hundra produktionsanläggningar över hela världen för tillverkning av takmaterial, inklusive bitumen (ett vattentätt material tillverkat av asfalt/tjära som används för platta eller lätt sluttande tak), TPO-membran (en syntetisk takbeläggning som främst används för platta tak) och liknande produkter.

Under det senaste året har Soprasolar och Midsummer arbetat tillsammans för att certifiera Midsummers solpaneler som en integrerad enhet inom Sopremas takmembran hos CSTB, den franska nationella organisationen som tillhandahåller certifieringstjänster inom byggbranschen. Efter certifieringen planerar Soprasolar att marknadsföra den gemensamma lösningen från Midsummer och Soprema inte bara till kunder i Frankrike utan även i utvalda länder där Sopremas tak erbjuds.