Stort batterilager och solpark planeras nära Emmaboda

Foto: Markus Spiske/Unsplash

Ett stort batterilager planeras strax utanför Emmaboda i kombination med en mindre solpark, och det är solenergiföretaget ib vogt som står bakom projektet. De förväntar sig att energiparken ska vara i drift senast första kvartalet 2028.

Projektledaren Maja Stenström från ib vogt betonar att batterier kan spela en viktig roll i att stabilisera och avlasta elnätet genom funktioner som balansering och frekvensreglering. Detta i sin tur främjar ökad användning av förnybar elproduktion, vilket är avgörande för att Sverige ska uppnå sina klimatmål.

Emmaboda Energipark har fått grönt ljus för att byggas efter att projektets samrådsanmälan har godkänts av Länsstyrelsen i Kalmar län. Parken, som sträcker sig över 7 hektar, har potentialen att rymma upp till 200 MW batterikapacitet, vilket skulle göra den till Sveriges största batterilager.

Trots detta förväntas den faktiska batterikapaciteten vara omkring 40 MW, beroende på tillgänglig kapacitet i det lokala elnätet. Eon, nätbolaget, förväntas ge besked om detta under första halvåret 2024.

Maja Stenström betonar också att batterilager kan avlasta och effektivisera elnätet, vilket kan minska behovet av kostsamma elnätsutbyggnader. Hon uttrycker dock besvikelse över de långa handläggningstiderna för att få en nätanslutning, vilket har blivit en hinder för att ansluta nya anläggningar.

Batterilagret förväntas snabbt kunna balansera elnätet vid exempelvis plötsliga bortfall av elproduktion genom att erbjuda stödtjänster till Svenska kraftnät. Kombinationen av solpark och batteri möjliggör lagring av överskottsel under perioder med låg efterfrågan och leverans av el under hög efterfrågan, vilket skapar en jämn tillgänglig effekt i elsystemet över dygnet.

Maja Stenström avslutar med att notera att utvecklingen inom energilagring går snabbt, och den mest lämpade tekniken kommer att väljas under upphandlingen. Den slutliga tekniska utformningen kommer att beslutas under detaljprojekteringen. Energiparken kommer att placeras väster om Emmaboda i ett obebyggt område, och byggandet kommer att genomföras med minimal påverkan på djurlivet och särskilt värdefulla naturområden. Dessutom kommer bygglovet att sökas för Emmaboda Energipark.