Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jul, 16 2019
Latest News

Landis+Gyr i nytt avtal med E.on 

Bild: Landis+Gyr.
Bild: Landis+Gyr.
Published by
Sanna Kesselfors - 03 jul 2019

I samband med den andra utrullningen av smarta mätare i Sverige har Landis+Gyr anlitats av E.on, som ska leverera sin tekniska lösning, som inkluderar en miljon smarta elmätare med NB-IoT/M1-kommunikationsteknik samt ett centralsystem på en Gridstream Connect-plattform. Arbetet inleds i juli.

Tekniken är menad att öka transparensen och kontrollen i sina distributionsnät och förbättra kundupplevelsen genom tillförlitlig och exakt data.

Lösningen är en flexibel plattform som utvecklats för Internet of things (IoT) och riktar sig till den snabba utvecklingen inom energisektorn. 

Sverige är ett av de länder i Europa som kommit längst med att använda avancerad energiteknik; den första riksomfattande utrullningen av smarta mätare genomfördes redan 2009. I dag tar Sverige nästa viktiga steg och byter ut 5,4 miljoner mätpunkter till den senaste tekniken. Denna modernisering kommer att förstärka slutanvändarnas möjlighet att effektivisera sin energiförbrukning och är avgörande för att rusta de smarta näten för en storskalig integration av förnybar energi och användning av e-fordon.

Susanne Seitz, Executive Vice President i Landis+Gyrs EMEA-område:

- Europeiska länder inleder den andra omgången utrullningar av smarta mätare och vi ser att elnätsbolagen sätter sin tillit till Landis+Gyr och väljer oss som betrodd teknikpartner. För mer än tio år sedan levererade vi mätarna till E.On Sverige för den första utrullningen av smarta mätare. Vi är glada över att fortsätta samarbetet och att nu få leverera vår senaste totallösning inklusive vår plattform med Gridstream-lösning.

Robert Tretinjak, chef för Next Generation Smart Metering på E.ON Energy Networks:

- Vi ser fram emot den nya tekniken från Landis + Gyr som definitivt kommer att leda till förbättringar. För det första är mätarna gjorda för att hantera förnybar energiproduktion från till exempel solenergi. Dessutom kommer våra kunder att kunna övervaka sin elproduktion och förbrukning i nära realtid.