Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jul, 16 2019
Latest News

AMF går in med 277 miljoner i solcellsbolaget Exeger

Bild: Anders Oscarsson, aktiechef.
Bild: Anders Oscarsson, aktiechef.
Published by
Sanna Kesselfors - 28 jun 2019

AMF har investerat totalt 277 miljoner kronor i solcellsföretaget Exeger, vilket motsvarar cirka sex procent av aktierna i bolaget. Exeger är ett svenskt innovationsföretag med stark hållbarhetsprofil som nyligen signerat sitt första kommersiella kundavtal. Deras solcellsteknik kan integreras i olika produkter och material för att  generera förbättrad batteritid.

- Det känns spännande att kunna investera i ännu ett intressant svenskt innovationsföretag, med vad vi tror stor potential att nå global framgång. Vi har möjlighet att göra den här typen av investeringar i onoterade bolag vi tror på tack vare vår långsiktighet, och vår finansiella styrka. Det är ett sätt för oss att bredda vår portfölj och förbättra vår riskspridning, vilket är viktigt i vår strävan efter att leverera bra långsiktiga pensioner till våra fyra miljoner sparare, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

Exeger är ett svenskt stockholmsbaserat företag med runt 100 anställda som grundades 2009. Företaget utvecklar och producerar flexibla solceller som kan integreras på exempelvis surfplattor, trådlösa hörlurar och laptops, utan att det påverkar produktens vikt eller prestanda.

- Det här är en investering som vi tror är bra för såväl våra sparare som för miljön och det svenska innovationsdrivna näringslivet i stort. Exeger har utvecklat en teknik som kommer att kunna göra livet enklare, bättre och mer hållbart för väldigt många människor. På lite längre sikt är det bara fantasin som sätter gränser för hur tekniken kan tillämpas, och vi ser fram emot att vara med på resan framåt, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.  

Exeger har under uppstartsfasen haft ett nära samarbete med Energimyndigheten. Under våren stod det även klart att japanska Softbank går in som delägare i, och samarbetspartner med, Exeger.