Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jul, 16 2019
Latest News

EnBW bygger tysk solcellspark

Bild: EnBW.
Bild: EnBW.
Published by
Sanna Kesselfors - 19 feb 2019

I Weesow-Willmersdorf nära Berlin planerar EnBW att bygga Tysklands hittills största solcellspark. Med en kapacitet på 175 megawatt sträcker den sig över ett område på 164 hektar. Parken ska generera 175 GWh per år och förse 50 000 hushåll med el. Detta kommer även att innebära en besparing på 125 000 ton koldioxid.

- Kostnaden för att bygga solcellsparker har sjunkit med upp till 90 procent under de senaste tio åren, säger EnBWs Dirk Güsewell.

Strax utanför Berlin planerar företaget att bygga en 175 MW anläggning - den största i Tyskland hittills och den första helt utan finansiellt stöd enligt den tyska förnybara energilagen.

EnBW Sveriges tyska moderbolag växer inom solenergi och gör den till en viktig pelare i sin förnybara portfölj. Dirk Güsewell, Head of Generation Portfolio Development på EnBW, förklarar:

- Vi har sett en enorm utveckling under de senaste åren inom solenergi. EnBW eftersträvar en betydande utökning av sin verksamhet inom solsektorn. Redan nu har företaget etablerat en pipeline för projektutveckling på ca. 800 MW.

EnBW vidgar gränser för den förnybara energins ekonomiska möjligheter

- I Tyskland är vi en av Energiewendes – den tyska energiomställningens – starka drivkrafter, säger EnBWs Chief Technical Officer Hans-Josef Zimmer.

- Genom att realisera Weesow-Willmersdorf-solcellsparken kommer vi inte bara att bli en av de främsta PV-aktörerna, utan återigen skicka en viktig signal om de förnybaras ekonomiska styrka. 2017 var vi de första någonsin att vinna en auktion för en havsbaserad vindkraftpark med ett "noll cent bud" dvs att bygga och driva den utan ekonomiskt stöd. I Weesow-Willmersdorf vill vi bevisa att även vår solcellspark kan vara lönsam utan ytterligare ekonomiskt stöd. 

EnBW Sverige har sedan starten i juli 2018 förvärvat sju landbaserade vindkraftparker och bygger för närvarande vindkraftparken Råmmarehemmet nära Tidaholm i Småland.