Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jul, 16 2019
Latest News

Sveriges största andelsägda solpark byggs i Karlskrona

Bildkälla: Affärsverken
Anna Hammartorp, innovationsledare på Affärsverken i Karlskrona.
Bildkälla: Affärsverken Anna Hammartorp, innovationsledare på Affärsverken i Karlskrona.
Published by
Redaktionen - 04 dec 2018

En av föreläsarna på årets Solelsmässa i Uppsala var Anna Hammartorp, innovationsledare på Affärsverken i Karlskrona. Anna kom att berätta om Affärsverkens satsning på att bygga Sveriges största solpark, med en total effekt på 6 MW. Det motsvarar solenergi till omkring 400 villor.

Text: Annika Wihlborg

Karlskrona har ofta utmärkt sig som den stad i Sverige där solen skiner mest. Rekordet är från 2016, då Karlskrona hade 2 270 timmar med en direkt solinstrålning på över 120 W per kvadratmeter

–Karlskrona Solpark blir dubbelt så stor som någon annan solpark i Sverige idag. Hela solparken blir andelsägd, vilket innebär att vi välkomnar allmänheten som delägare. Större företag och organisationer kan bli direktägare, medan småföretag och privatpersoner köper andelar genom den ekonomiska föreningen Solfördelarna i Karlskrona. Tanken är att så många som möjligt ska få chansen att producera sin egen miljövänliga el och ta del av avkastningen från solen, säger Anna Hammartorp.

Anläggs på gammal deponimark

Affärsverken väljer att anlägga solparken som en del av sin målsättning att leverera produkter och tjänster som är samhällsnyttiga. Karlskrona Solpark anläggs på den gamla Gullbernadeponin i Lyckeby utanför Karlskrona, som fram till 1978 var en deponi för avfall från hushåll, byggsektorn och industrin.

Att anlägga en solpark här är ett fantastiskt sätt att utnyttja marken och samtidigt bidra till en hållbar framtid, säger Anna Hammartorp.

Solenergi i stor skala är en suverän teknik för att skapa och dela närproducerad el på ett enkelt, ekonomiskt och hållbart sätt. Vi hjälps åt att ta tillvara på den enorma kraft som finns i solens strålar. Vi har valt ett upplägg där vi säljer andelar i solparken innan vi börjar bygga den. Andelsförsäljningen har gått bra så byggstarten kommer äga rum inom kort, säger Anna Hammartorp.

Vill tillgängliggöra solparken för så många som möjligt

Intresset från såväl företag som privatpersoner som vill äga andelar i den framtida solparken har som sagt varit stort, många företag tycker att ett andelsägande är ett ställningstagande som stärker deras hållbarhetsarbete.

–Det känns bra att kunna använda marken där Gullbernadeponin tidigare låg till något konstruktivt och framtidsinriktat. Vår målsättning är att göra det så enkelt och lättillgängligt som möjligt för såväl företag som privatpersoner att äga andelar iKarlskrona Solpark. Det gör att så många som möjligt kan ta ett aktivt beslut för klimatet och miljön utan att nödvändigtvis Ha solceller på sin egen fastighet, säger Anna Hammartorp.