Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jul, 16 2019
Latest News

Årets solelmässa lockar en rekordstor publik

Solelmässan växer från år till år. Foto: Cina Stenson
Solelmässan växer från år till år. Foto: Cina Stenson
En nyhet på årets mässa är att man arrangerar två parallella seminariespår. Foto: Cina Stenson
En nyhet på årets mässa är att man arrangerar två parallella seminariespår. Foto: Cina Stenson
Sofie Orvestedt projektleder Svenska Solelmässan.
Sofie Orvestedt projektleder Svenska Solelmässan.
Mirja Benkovic Cedercrantz ansvarar för seminarieprogrammet på årets Solelmässa.
Mirja Benkovic Cedercrantz ansvarar för seminarieprogrammet på årets Solelmässa.
Published by
Redaktionen - 21 nov 2018

Den 27 november är det dags för den årliga Solelmässan på Uppsala Konsert & Kongress. Under en intensiv heldag möts företag, kunder, branschkollegor och beslutsfattare på en av Sveriges största mötesplatser för energiteknik för att lyssna till intressanta seminarier, möta utställare och testa på mindre elfordon.

Text: Annika Wihlborg

Svenska Solelmässan anordnas årligen av Energikontoret i Mälardalen och STUNS Energi i samarbete med Uppsala kommun och Svensk Solenergi. Mässan, som arrangerades för första gången 2014, fungerar som en arena för ny miljöteknik riktat mot energi- och fastighetsbranschen.

– Det är verkligen glädjande att intresset blir allt större och att Solelmässan växer för varje år som går. I år har vi över 40 utställare på plats inom solenergi, energilagring och annan miljöteknik. Vår ambition är att dels erbjuda en spjutspets i form av det som ligger allra längst fram i den tekniska utvecklingen för tillfället och dels fokusera på breda solenergifrågor som intresserar många. På Solelmässan finns något för alla solelintresserade, säger Sofie Orvestedt som arbetar på Energikontoret i Mälardalen och projektleder Svenska Solelmässan.

Innovativa föredrag som täcker hela energisystemet

En nyhet för i år är att det kommer att arrangeras två parallella seminarieprogram. Programmet fokuserar i år på energilager, innovationer, smarta energisystem och det senaste inom solenergi.

–Mognadsgraden bland människor som arbetar med solsfrågor har blivit högre, vilket innebär att efterfrågan på seminarier som berör mer avancerad teknik har ökat. Många är exempelvis intresserade av att lära sig mer om byggnadsintegrerad solenergi och hur man kan renovera och bygga med solceller. Det är ett av de ämnen som kommer att avhandlas i årets seminarieprogram, säger Mirja Benkovic Cedercrantz som arbetar på STUNS Energi och ansvarar för seminarieprogrammet på årets Solelmässa.

–En favorit i repris från förra året är den separata utställningen med mindre elfordon där det finns en testbana, vilket gör det möjligt för besökarna att faktiskt testa framtidens elfordon på plats. Intresset för att medverka som utställare på årets Solelmässa har varit rekordstort. Bland utställarna finns en stor bredd av företag som på olika sätt ägnar sig åt framtidens solenergi, både i Sverige och internationellt, säger Sofie Orvestedt.

Två parallella seminariespår

–I den stora salen inleder vi dagen med ett seminarium om forskning och utveckling. Därefter väntar en paneldebatt om energipolitik. På eftermiddagen blir det ett pass där olika innovativa solenergiprojekt presenteras med lite extra fokus på storskaliga projekt, något besökarna på förra årets Solelmässa efterlyste. I den andra seminariesalen blir det ett blandat innehåll, allt ifrån Energimyndighetens arbete till Sveriges klimatsmartaste villor. Ytterligare ett seminarium handlar om att ladda bilen med hjälp av solel, säger Mirja Benkovic Cedercrantz.

På mässan kommer även Energi- och klimatrådgivarna från Uppsala län tala om hur de jobbar med solceller i bostadsrättsföreningar.