Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jul, 16 2019
Latest News

Förenklar processen kring solcellsköpet

Eric Ahlberg och Erik Wallnér har båda läst vid Chalmers och startade företaget Solcellskollen tillsammans våren 2017. Foto: Solcellskollen
Eric Ahlberg och Erik Wallnér har båda läst vid Chalmers och startade företaget Solcellskollen tillsammans våren 2017. Foto: Solcellskollen
Foto: Solcellskollen
Foto: Solcellskollen
Published by
Redaktionen - 22 nov 2018

Utvecklingen och marknadstillväxten av solceller ökar stadigt. Som enskild beställare utan erfarenhet kan det vara en djungel att hitta rätt leverantör. Sedan 2017 finns Solcellskollen som bistår med information och vägledning.

 

Solenergin och solinströmningen är större än all annan förnybar energi, det finns därför god anledning att satsa på dessa energikällor. För den som inte är insatt kan marknaden dock vara svår att överblicka.

 

Information och bollplank

Solcellskollens syfte är att bistå mindre aktörer såsom villaägare, jordbrukare, bostadsrättsföreningar och fastighetsföretag på solcellsmarknaden. Med hjälp av företagets webbsida kan man hitta och jämföra lokala leverantörer, ta del av kundomdömen och räkna på besparingen som en solcellsinvestering kan innebära. Utöver information erbjuder grundarna av Solcellskollen ett aktivt stöd i processen, ett bollplank för den som behöver.

 

  • Vårt mål är att solcellsköpet ska vara enkelt, tryggt och ekonomiskt, säger Erik Wallnér, VD och medgrundare, Solcellskollen.

 

Exjobb inspirerade

Det var under exjobbet år 2015 på Chalmers, då Erik Wallnér skrev om barriärer på den svenska solcellsmarknaden, som han fick idén. Han intervjuade ett 100-tal personer och kartlade vilka faktorer som stod i vägen för att satsa på solceller. Det blev uppenbart att det fanns ett stort behov av att förenkla processen.

 

  • Jag diskuterade idén med Eric Ahlberg, en kompis som läste datateknik vid Chalmers, och vi bestämde oss för att starta upp en sida för att matcha beställare och leverantörer, berättar Erik Wallnér.

 

Ökar varje månad

Företaget Solcellskollen startade i april 2017 och webbsidan lanserades sommaren samma år. Tjänsten har tagits emot väl och trafiken ökar varje månade. Det är tydligt att det finns ett stort behov av välformulerad information om vilka leverantörer som finns på marknaden. Eric Ahlberg är den som ser till att det kontinuerligt rullas ut nya funktioner på webbsidan. Det kostar inget för en leverantör att lägga upp en profil och heller inget för beställarna att söka. Kostnaden uppstår när en leverantör matchas mot en beställare och leverantören betalar då en avgift till Solcellskollen.  

 

Luta sig mot oberoende part

Erik Wallnér kan vittna om att många har hört av sig och kommenterat Solcellskollen. Flera menar att det känns tryggt att kunna bolla med en tredje part, någon som inte är leverantör och som man kan ställa frågor till under processen. Många skulle inte våga satsa på ny teknik utan att ha gedigen information i ryggen.

 

  • Det största värdet är att ge en bra helhetsbild av vad en solcellsinstallation innebär, hjälpa till att hitta en duktig installatör och visa på omdömen från tidigare kunder, betonar Erik Wallnér.

 

Faktaruta

Solcellskollen erbjuder en tjänst där man som beställare kan hitta leverantörer, läsa andra kunders omdömen och räkna på kostnad/besparing i samband med installation av solceller. 

  • Företaget grundades 2017 av Erik Wallnér och Eric Ahlberg
  • Kunderna uppskattar möjligheten att få information av tredje part och tillgången till ett bollplank under processen