Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jul, 16 2019
Latest News

E-handelsbolag investerar i grön energi

Bild: Skånska Energi.
Bild: Skånska Energi.
Published by
Sanna Kesselfors - 19 nov 2018

 E-handelsföretaget Boozt vill utvecklas hållbart i en bransch med negativ miljöpåverkan. En solcellsanläggning från Skånska Energilösningar ska nu installeras vid lageranläggning i Varalöv utanför Ängelholm.

Boozt säljer kläder, skor, mode-, skönhets- och sportartiklar via internet, och erbjuder artiklar från mer än 600 varumärken.

– Vi har 250 robotar som gör den största delen av arbetet med att hämta rätt varor till rätt order så effektivt som möjligt. Som snabbast tar det 49 sekunder från att en kund klickar iväg en beställning hemifrån sin dator eller mobil till att vi har ett paket redo för distribution, berättar Boozts operative chef Niels Hemmingsen.

Solceller viktigt steg på vägen

Med anläggningen i Varalöv skapar man ett lager för framtiden. Inte bara sett till effektiv pakethantering utan till helheten: miljövänliga byggmaterial, ett resurssnålt uppvärmningssystem och solceller på taket. Solcellsanläggningen är levererad av Skånska Energilösningar.

– Vi arbetar tillsammans med våra leverantörer och producenter för att minska den negativa miljöpåverkan i vår bransch som transporter och tillverkning innebär. Men vi vill också göra vad vi kan i vår del av helheten. Att producera egen, förnybar el ser vi som ett viktigt steg på en väg där vi ännu har långt att färdas.

250 000 kWh solel om året

Därför finns nu på 1 000 av lagrets mer än 42 000 kvadratmeter stora tak en solcellsanläggning som beräknas ge cirka 250 000 kilowattimmar grön el om året. Det motsvarar nästan hälften av nuvarande förbrukning.

– Idealet är att vi kan ta vara på all energi från solcellerna, lagra den och använda den under dygnets alla timmar istället för att sälja överskottet på elnätet. Utvecklingen av effektiva energilager är utan tvekan en av de största och viktigaste utmaningarna för energibranschen under de närmsta åren, säger Niels Hemmingsen.

Ett lager till på gång

 Niels Hemmingsen har påbörjat projekteringen av ett till, lika stort lager på tomten bredvid det nuvarande; tänkt byggstart under 2019, klart i slutet 2020. Den här gången är en solcellsanläggning på taket med från början.