Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jul, 16 2019
Latest News

Zero Sun: Sveriges första helt självförsörjande villa

Bild: Schneider Electric.
Bild: Schneider Electric.
Published by
Sanna Kesselfors - 12 nov 2018

Energiprojektet Zero Sun i Skellefteå är i full gång. Till våren ska huset stå klart och med årets första solstrålar påbörja den egna uppladdningen av solenergi.

Nyligen besöktes den snart helt självförsörjande familjevillan av H.M Konungen. 

I Skellefteå byggs just nu ett av Sveriges första helt självförsörjande hus på initativ av den drivande aktören Skellefteå Kraft. Det 140 kvadratmeter stora huset ser ut som en helt vanlig familjevilla med öppen planlösning – men det finns en stor skillnad. Huset kommer nämligen kunna generera all energi för egen maskin. Detta tack vare ett unikt energisystem där solceller, batteri, elektrolys, kompressor, bergvärme, vätgas och bränslecell samspelar för att kunna klara försörjningen på förnybar energi i det tuffa nordiska klimatet med långa mörka vintrar och korta, ljusa somrar. Ett liknande hus har byggts i Göteborg i privat regi, men Zero Sun blir det första helt självförsörjande huset i ett område med så få soltimmar vintertid.

Kungligt besök
I mitten på september besöktes Zero Sun av H.M Konungen, landshövding Magdalena Andersson samt av aktörer verksamma inom entreprenad och fastighetsbolag. En av många delegationer som visat sitt stora intresse för realtidsexperimentet.

– Självklart är det kul att H.M Konungen besökt Zero Sun. Detta är ett viktigt projekt. Solen är en nyckel för att Sverige ska kunna ställa om till en helt förnybar energiproduktion. Däremot behöver vi i Sverige, andra system än vad som krävs på platser där solen skiner under hela året. Komponenterna måste vara smarta och samspela för att vi ska kunna maximera det lilla solljus vi har vintertid, säger Stig Mellström