Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jun, 19 2019
Latest News

Bright Sunday gör miljardinvestering i Sydeuropa

Niklas Engström, Vitoria FC, Portugal. Foto: Bright Sunday.
Niklas Engström, Vitoria FC, Portugal. Foto: Bright Sunday.
Published by
Sanna Kesselfors - 02 nov 2018

Det Stockholmsbaserade bolaget Bright Sunday arbetar med att exporterar smarta finansieringslösningar för solenergi och cleantech. Under året har man tagit in drygt 30 miljoner kronor för att finansiera bolagets första projekt som nu installeras på den portugisiska marknaden. Nu växlar man upp tempot med målsättningen att inom tre år nå en miljard kronor i klimatsmarta investeringar.

Kapitalinvesteringarna kommer från sammanlagt 34 personer och bolag, där bland annat Svante Liljevall, Martin Tiveus, Sorosh Tavakoli, Ludvig Linge och familjen Hagströmers bolag Biovestor finns med. Bright Sundays vd, Niklas Engström, ser den breda investerargruppen som en tydlig underskrift på att bolaget nu står väl förberett för nästa fas av företagets utveckling som kommer att präglas av snabb tillväxt.

– På kort tid har vi sålt in projekt för tre miljoner euro i Portugal och byggt upp en offertstock på dryga 50 miljoner euro, varav 30 bara i Portugal. På allt fler marknader är solenergi nu kommersiellt konkurrenskraftig samtidigt som det på många håll råder akut brist på smarta finansieringslösningar för de stora grundinvesteringar som krävs för en egen solenergianläggning. Det behovet kan vi tillgodose, säger Bright Sundays vd, Niklas Engström.

– Många svenska storbolag har högt ställda klimatmål, men saknar bra lösningar för att stödja utvecklingen av hållbarhetsarbetet i sitt leverantörsled där den största klimatpåverkan ofta sker. Genom att erbjuda finansiering, installation och drift av cleantech i ett paket kan vi stödja både underleverantörernas miljömässiga konkurrenskraft och storbolagens klimatambitioner, säger Niklas Engström.

Bright Sundays projekt i Portugal ger avkastningsnivåer på mellan sju och tio procent årligen, vilket av marknaden ses som ett attraktivt komplement till andra långsiktiga investeringsalternativ som exempelvis skog, fastigheter, räntepapper och obligationer. Risken

Bolaget tar nu in nytt kapital upp till 10 miljoner euro för nästa omgång projekt i Portugal men också för att addera fler europeiska marknader. Målet är att nå dryga fem miljoner euro i investeringar under 2018 och 15 miljoner euro under 2019. På sikt är målsättningen att öppna upp sin investeringsplattform även för mindre investerare.

– Allt vi gör på Bright Sunday handlar om att skapa maximal klimatnytta på global nivå. Portugal är bara en av många marknader med höga elpriser och en stor andel fossil el där vi kan leverera både konkurrenskraftig avkastning och en påtaglig klimateffekt, krona för krona. Det är vad som driver oss i grunden och nu vill vi få med så många som möjligt på tåget, säger Niklas Engström.