Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, apr, 20 2019
Latest News

Separationsprocess kan ge solceller med högre verkningsgrad

En grupp halvledarforskare baserade i Frankrike har använt ett separationslager av bornitrid för att odla solceller av indiumgalliumnitrid, som sedan lyftes av från sitt ursprungliga safirsubstrat och placerades på ett glassubstrat.

Solpaneler på en byggnad vid Georgia Institute of Technology i Atlanta. Foto: John Toon, Georgia Tech
Solpaneler på en byggnad vid Georgia Institute of Technology i Atlanta. Foto: John Toon, Georgia Tech
Published by
Alarik Haglund - 31 aug 2018

Tack vare att den gör det möjligt att kombinera solceller av indiumgalliumnitrid med kiselsolceller eller solceller av galliumarsenid skulle den nya separationsprocess som utvecklats av forskare från amerikanska Georgia Institute of Technology i samarbete med forskare från Institut Lafayette och National Center for Scientific Research i Frankrike kunna underlätta tillverkningen av hybridsolceller, som kan ta tillvara på ett bredare spektrum av ljus. Detta skulle i teorin kunna öka verkningsgraden för solceller till så mycket som 30 procent.

- Lagret av bornitrid påverkar inte kvaliteteten hos den indiumgalliumnitrid som växer på det och vi kunde lyfta av solcellerna av indiumgalliumnitrid utan att de sprack. Genom att sätta ihop dessa strukturer med solceller gjorda av kisel eller ett III-V-material kan vi täcka det synliga spektrumet med kisel och utnyttja blått ljus och UV-ljus med indiumgalliumnitrid för att samla in ljus mer effektivt, säger Abdallah Ougazzaden från Georgia Institute of Technology.