Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, feb, 22 2019
Latest News

Jämtkraft och Östersundshem bygger solcellspark

Bild: Jämtkraft.
Bild: Jämtkraft.
Published by
Sanna Kesselfors - 18 jun 2018

Jämtkraft och Östersundshem gör en gemensam satsning på förnybar el och bidrar till målet om en fossilbränslefri region. Till hösten sätts spaden i jorden för en av Sveriges största anläggningar för produktion av solel .

– Vi har alla sett ett ökat intresse för solceller, också i Östersund, och vill därför erbjuda även de som inte kan ha solceller på sitt eget tak chansen att vara med och driva energiomställningen genom andelsägande. Det här är bekväm hållbarhet, säger Erik Brandsma, VD på Jämtkraft.

Östersunds nya stadsdel Blomstergården, som planeras mellan centrum och skidstadion, kommer i hög utsträckning försörjas av solel från parken. Det görs även utrymme för privatpersoner och företag att bli andelsägare, och på så sätt få tillgång till egen solel för sin elförbrukning.

 

FAKTA SOLCELLSPARKEN

Solcellsparken blir sex hektar stor och placeras på Östersundshems mark mellan Jämtkraft arena och E14. Bygget påbörjas hösten 2018 och anläggningen beräknas kunna leverera el ett halvår senare. Årligen produceras cirka 3 000 MWh el, vilket räcker till hushållselen i ungefär 1000 lägenheter. Parken byggs av Jämtkraft och finansieras av Jämtkraft tillsammans med Östersundshem men kommer efter uppförandet att ägas av företag och privatpersoner genom andelar i en ekonomisk förening. En ägarandel kostar runt tusenlappen och ger 100 kWh solel per år.