Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, mar, 19 2019
Latest News

Stor satsning på solparker i Göteborg

Bild: Göteborg Energi.
Bild: Göteborg Energi.
Published by
Sanna Kesselfors - 01 jun 2018

Nu står det klart att Göteborg Energi storsatsar på solcellsparker i Göteborg. Fram till år 2020 ska parker motsvarande 10 MW byggas genom två parker i Säve och Gårdsten. Solcellsparken i Säve blir på 5 MW, vilken producerar el motsvarande hushållselen för 1 000 villor under ett år. En del av parken kommer också att avsättas till andelsägande för privatpersoner.

– Intresset för solenergi har vuxit explosionsartat de senaste åren och det finns en stor efterfrågan på olika solcellslösningar bland våra kunder. Med vår satsning ökar vi produktionen av förnybar el i Göteborg och tar ytterligare ett steg mot ett förnybart energisystem Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda både företagskunder och privatkunder att vara med på resan, säger David Hellström, marknads- och försäljningsdirektör på Göteborg Energi.

Solcellsparken i Säve uppförs strax norr om flygfältet. Marken ägs av Serneke, som också kommer att köpa en stor del av den el som produceras där. Solcellsparken byggs på en 11 hektar stor yta, vilket motsvarar lite mindre än 16 fotbollsplaner och beräknas stå klar under hösten 2018.

– Solen är framtidens förnybara energikälla. Att kommunala bolag vågar och ser till att genomföra sådana här satsningar är extremt viktigt för att vi ska få fart på utvecklingen av solenergi. Vi måste jobba tillsammans för att skapa det hållbara samhället, ingen kan göra det på egen hand, säger Ola Serneke, VD på Serneke.

Att bygga en andelsägd solcellspark i Göteborg var också ett förslag från en medborgare som inkom till staden 2017 inom ramen för det så kallade Göteborgsförslaget.

– Många göteborgare har inte möjlighet att bygga solceller på egna tak men vill ändå bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle. Därför känns det extra roligt att nu kunna förverkliga förslaget som vi fick till oss i staden, säger Göteborg Energis styrelseordförande Elisabeth Undén (MP).

Exakt hur andelsägandet kommer att se ut är inte klart, bland annat beroende på utfallet av den statliga utredning kring skattereduktion för andelsägd förnybar elproduktion som pågår. Det går dock att göra en intresseanmälan på vår webb redan nu.