Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jun, 19 2019
Latest News

Solceller till multifunktionell takodling

Foto: Utellus
Foto: Utellus
Published by
Sanna Kesselfors - 02 maj 2018

Bee Urban Evolution Lab är ett 800 kvadratmeter stort showroom med odling, bikupor och miljöteknik på Garnisonens takterass. Anläggningen kommer att drivas med solceller från Utellus i en unik solinstallation där ekologi möter estetik och effektivitet. Taket invigs den 3 maj av miljöminister Karolina Skog.

 – Visionen med Bee Urban Evolution Lab är att människor ska återupptäcka ”taket” med alla dess bortglömda möjligheter. Vi vill stärka stadens ekologi och få storstadsborna att förstå hur man främjar biologisk mångfald med hjälp av den senaste miljötekniken. Det känns fantastiskt att vi kan driva anläggningen med el från solen, säger Josefina Oddsberg Gustafsson, VD och grundare av Bee Urban.

Solpanelerna som levereras av Utellus är av märket SunPower, vilket är världens mest hållbara solpaneler enligt Solar Scorecard och dessutom har branschens längsta garanti och högsta produktion. Panelerna installeras med ett unikt montagesystem, där varje synlig detalj är helsvart för att det ska bli så estetiskt tilltalande som möjligt. De monteras ovanför ett sedumtak med specialdesignat bevattningssystem.

– Här kombineras nya och hållbara tekniker på ett oerhört spännande sätt. Solpanelerna ger förnybar el till verksamheten, samtidigt som sedumtaket både främjar en jämn inomhustemperatur och ett rikt djurliv med bin, humlor och fjärilar. Vår förhoppning är att fler ska inspireras av att tänka ekologiskt i flera led, säger Stina Yones, vd på Utellus.

Tanken är att fastighetsägare, skolor, företag och privatpersoner ska kunna besöka Labbet för att inspireras och lära sig mer.