Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jan, 23 2019
Latest News

OBOS lanserar integrerade solceller i glaspannor

Bild: Obos.
Bild: Obos.
Published by
Sanna Kesselfors - 26 apr 2018

Obos har satsat på att utveckla Integrerade solceller i glaspannor som ska smälta in i husets design. Tillsammans med sin svenska partner E-linx installerar nu OBOS de nya takpannorna med solceller på fem hus i Sollentuna norr om Stockholm. 

Takpannorna med integrerade solceller är baserade på tunnfilmsteknologi från Hanergy har de utvecklats som ett svar på marknaders efterfrågan av en mer estetisk produkt som smälter in i huset till skillnad från klassiska solpaneler som monteras ovanpå teglet eller plåttaket.

- Att utnyttja så mycket som möjligt av den energi vi kan fånga från solen är snart en självklarhet för varje fastighetsägare. Och i och med att tekniken utvecklas ser vi att allt fler väljer att sätta solceller på sina hus. Vi tror att dessa nya glaspannor kommer att bidra till en helt ny syn på gällande utnyttjandet av solenergi, inte minst från ett arkitektoniskt perspektiv. Dessutom slipper konsumenten söka bygglov för att sätta upp ovanpåliggande solpaneler, säger Peter Stenfelt som ansvarar för forskning och utveckling på OBOS Sverige.

Tack vare vågformationen i glaspannorna reflekteras ljuset från flera håll vilket bidrar till ett högre effektuttag än traditionella platta paneler. 

- Energieffektivitet och möjlighet att utnyttja förnybar energi är en av våra grundpelare när vi utvecklar ny teknik för våra hus. Vi strävar ständigt efter att teknik och design ska utvecklas sida vid sida. Vi är därför glada att snart kunna erbjuda våra kunder en produkt i världsklass som dessutom uppfyller mångas önskemål om en solenergilösning som inte tar över husets gestalt, fortsätter Stenfelt.

De seriekopplade takpannorna har i fullskaliga tester visat att de klarar extrema hagelskurar och värmeskillnader mellan -40⁰C och +80⁰C utan att effekten i solcellerna påverkas.