Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jan, 23 2019
Latest News

SCB: Solceller toppar listan på vad bostadsrättsägare vill betala mer för

Foto: ABB
Foto: ABB
Published by
Sanna Kesselfors - 19 apr 2018

I en ny rapport från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum visar det sig att gym och solceller toppar listan över vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för. 

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum presenterar Sveriges Bostadsrättsrapport 2018. En riksrepresentativ undersökning av Gfk Norm där 1 000 bostadsrättsägare gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt, hållbarhet- och framtidsperspektiv. Rapporten visar bland annat att gym och solceller toppar listan för vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för. Andra populära val är garage, övervakningskameror och låsta grindar för att hålla ovälkomna besökare borta. 

När det kommer till vad svenska bostadsrättsägare tycker det går att spara in kostnader på är det främst värme och vatten som borde ses över. El är också en post som många tycker skulle kunna vara mindre kostsam, det uppger hela 32 procent. 

– Det finns nästan alltid något som vi som förvaltare kan hjälpa till att spara in på. Uthyrning av gemensamma utrymmen är redan i dag vanligt men här kan vi tydligt se en möjlighet att marknadsanpassa exempelvis garage och parkeringshyror. Det är ett gemensamt utrymme som ofta hyrs ut alldeles för billigt, vilket i en förlängning kan ses som att priset subventioneras av övriga medlemmar, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk Förvaltning på SBC.

När det kommer till vad de unga vuxna mellan 18 och 30 år kan tänka sig att betala en högre månadsavgift för toppar gym och pool listan, det uppger 33 respektive 27 procent. Garage och parkeringsplats är också populära val, vilket närmare var fjärde ung bostadsrättsägare uppger. 

Det är bostadsrättsägare beredda att betala en högre avgift för:
1.    Solceller                                                                                           18 %
2.    Gym                                                                                                 18 %
3.    Garage/parkeringsplatser                                                                17 %
4.    Övervakningskameror                                                                      17 %
5.    Låsta grindar som håller ovälkomna gäster utanför                         16 %