Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jan, 16 2018
Latest News

EIB anklagas för att förstöra EU: s klimatmål

Gasledning i natur. Foto:CC0 Creative Commons, kredit- 12019
Gasledning i natur. Foto:CC0 Creative Commons, kredit- 12019
Published by
Markku Björkman - 12 dec 2017

Ett lån från Europeiska investeringsbanken till en gasledning mellan Azerbajdzjan och Västeuropa möter häftig kritik från icke-statliga organisationer som anser att den kommer att förstöra EU: s klimatmål., skriver The Guardian. 

Det finns flera icke-statliga organisationer som tror att EIB agerar mot EU: s klimatåtaganden när banken nu vill stödja gasledningen med en av bankens största utlåning någonsin.

- EU, som anser sig ha gett sig in i kampen mot klimatförändringar, kan inte tolerera att dess ekonomiska arm, EIB stöder någon komponent i den södra gaskorridoren", säger Xavier Sol, chef för Counter Balance, som är en allians av europeiska icke-statliga organisationer, till The Guardian.

EIB har upphandlat affären och gasledningens godkännande privat med EU: s klimat- och energiförvaltare på grund av att de inblandade måste säkra tillräckligt med kapital när projektet går in i en kapitalintensiv byggfas.

Europeiska icke-statliga organisationernas kritik kom i uttryck inför det nya klimatmötet i Paris. Icke-statliga organisationer anser att lånet kommer att vara ett brott mot de åtgärder som de europeiska länderna vidtagit för att bekämpa koldioxidutsläpp.

Enligt Fortums chefsekonom Simon-Erik Ollus behövs det ett bättre investeringsklimat i framtiden så att energibranschen vågar investera.  Han konstaterade att om inte pågående trend bryts kommer konsumenten vara den stora förloraren då denne  får betala för de politiska beslut som tas. Foto: Konfrensmaterial av CCI FRANKREICH FINNLAND
Enligt Fortums chefsekonom Simon-Erik Ollus behövs det ett bättre investeringsklimat i framtiden så att energibranschen vågar investera. Han konstaterade att om inte pågående trend bryts kommer konsumenten vara den stora förloraren då denne får betala för de politiska beslut som tas. Foto: Konfrensmaterial av CCI FRANKREICH FINNLAND

"Norden först i världen på väg till elproduktion utan CO2- utsläpp"

"Enhetliga strukturer"

- Norden kommer att vara först i världen med energiomställning till en elproduktion utan utsläpp av...