Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, okt, 16 2018
Latest News

Ett steg närmare vätedrivna bilar för alla

En ny uppfinning som på ett prisvärt och effektivt sätt kan producera och lagra energi och producera vätebränsle med hjälp av solljus har tagits fram av amerikanska forskare.

Richard Kaner och kollegan Maher El-Kady med en kopia av deras nya uppfinning för lagring och omvandling av energi. Foto: Reed Hutchinson/UCLA
Richard Kaner och kollegan Maher El-Kady med en kopia av deras nya uppfinning för lagring och omvandling av energi. Foto: Reed Hutchinson/UCLA
Published by
Alarik Haglund - 22 nov 2017

Forskare vid UCLA i USA har tagit fram en anordning som på ett prisvärt och effektivt sätt kan utnyttja solenergi för att producera och lagra energi, som sedan kan användas för att driva elektronisk utrustning och för att producera vätebränsle till miljövänliga bilar.

Uppfinningen kan göra att många fler konsumenter har råd med vätedrivna bilar tack vare att den använder sig av nickel, järn och kobolt för att producerar väte, vilket är ämnen som är mycket vanligare och billigare än den platina och de andra ädelmetaller som används idag.

- Väte är ett jättebra bilbränsle. Det är det renaste bränsle vi känner till, det är billigt och det släpper inte ut några föroreningar i luften, bara vatten. Och det här skulle kunna minska kostnaden för vätebilar dramatiskt, säger Richard Kaner vid UCLA.

Traditionella bränsleceller har två elektroder, en positiv och en negativ. Den anordning som nu tagits fram vid UCLA har en tredje elektrod, som både fungerar som en superkondensator, som lagrar energi, och som delar upp vatten i syre och väte genom elektrolys. Alla tre elektroder är kopplade till en solcell och den elektriska energin från solcellen kan lagras på två olika sätt. Antingen kan den lagras på elektrokemisk väg i superkondensatorn eller så kan den lagras på kemisk väg i form av väte.

Richard Kaner jämför kombinationen av en superkondensator och elektrolys med första gången en telefon, en webbläsare och en kamera kombinerades i en smartphone.