Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, okt, 16 2018
Latest News

Satsning ska ge solceller till skola i Uganda

Skolan Loi Waisi i Uganda kommer att få el med hjälp av solceller från Öresundskraft. Barnen får också solcellsladdade lampor att ta med hem på kvällen för läxläsning och annat. Bild: Öresundskraft.
Skolan Loi Waisi i Uganda kommer att få el med hjälp av solceller från Öresundskraft. Barnen får också solcellsladdade lampor att ta med hem på kvällen för läxläsning och annat. Bild: Öresundskraft.
Published by
Sanna Kesselfors - 22 nov 2017

Öresundskraft ska i december utrusta grundskolan Loi Waisi i Uganda med solceller. Projektet är en del av Öresundskrafts hållbarhetsarbete och ska förbättra livskvalitet och regional tillväxt i Mbale där skolan ligger.

– Vi kommer att öppna upp för privatpersoner och företag i Helsingborgsregionen att skänka pengar till projektet, säger Charlotte Holst, marknadschef på Öresundskraft.

Satsningen är ett samarbete mellan Öresundskraft, Energy Aid, Your Academy, Stena Technoworld och skolans grundare, Flavia Kakembo. Öresundskraft bekostar installationen av hela solcellsanläggningen. Eventuella bidrag från personer och företag går till vidareutveckling och utbyggnad av projektet.

– Skolbarnen kan inte studera eller göra läxorna hemma när det har blivit mörkt eftersom det saknas elektricitet. Därför förser vi eleverna med lampor som kan laddas via solanläggningen och som de kan ta med sig hem. Via elektronikåtervinningsbolaget Stena Technoworld kommer barnen att få tillgång till datorer, smartphones och läsplattor som de kan använda i skolan, berättar Charlotte Holst.

Skolan kommer dessutom att kunna sälja överskottsenergi från solcellerna och därigenom skapa en egen intäktskälla. Pengarna kan till exempel gå till skol- och utbildningsmaterial eller renoveringar.

– Det är extremt roligt att få arbeta med en partner som Öresundskraft, säger Tina Thörnersom är en av projektets nyckelpersoner. Så otroligt glädjande med ett företag som ser hållbarhet ur ett så pass globalt perspektiv.

Loi Waisi är en skola med elever i årskurs 1-3, merparten flickor. Skolan startades 2016 av Flavia Kakembo som själv kommer från Mbale.