Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jun, 19 2019
Latest News

Save by Solar optimerar solcellsinvesteringen

Linus Werner och Hugo Larsson. Foto: Save by Solar
Linus Werner och Hugo Larsson. Foto: Save by Solar
Published by
Jessica Nejman - 27 sep 2017

Uppsalastudenterna Linus Werner och Hugo Larsson startade solcellsföretaget Save by Solar för tre år sedan. De har utvecklat en egen algoritm som optimerar en solcellsinvestering utifrån verksamhetens faktiska elförbrukning och fastighetens fysiska förutsättningar.

Save by Solar är också ett av cirka 30 bolag som antagits till samverkansprojektet Växtzons tillväxtprogram Växtzon Accelerator, som företagsinkubatorn UIC är med och driver tillsammans med åtta övriga inkubatorer och science parks. Målsättningen är att stötta bolag i östra Mellansverige så att fler kommer upp i en omsättning på 100 miljoner kronor.

I dag sysselsätter bolaget tretton heltidsanställda och elva deltidsanställda. Förutom huvudkontoret i Uppsala har de också kontor i Stockholm, och etablerar nu kontor i Lund. Företaget växer och ytterligare två nya kontor ska öppnas inom kort.

I november kommer dessutom Save by Solar att besöka Silicon Valley, en resa som har arrangerats av Växtzon.

– Vi vill växa och vårt fokus nu är att nå fler kunder och identifiera den bästa platsen för vår fortsatta etablering. Det nätverk och den kunskap som finns inom Växtzon är viktig för oss under vår uppskalningsfas, och ger oss de pusselbitar vi behöver för att utvecklas snabbt och hållbart, säger Linus Werner, vd på Save by Solar.

Kunderna är framför allt stora kommersiella fastigheter som konsumerar el på dagen när solen lyser. Till den växande skaran kunder finns ICA Fastigheter, Himla, Willab Garden och fastighetsföretaget Castellum.

– Allt baseras på kundernas verkliga behov. Vi börjar med att räkna på förbrukningen av el och utifrån den dimensionerar vi solcellsanläggningarna. Det är unikt för oss. Vi erbjuder en helhetslösning och fixar allt arbete runtomkring en solcellsinstallation och det är också något som uppskattas, säger Linus Werner.

– Teamet bakom Save by Solar är mycket drivet och har gjort en fantastisk resa! De gör det stora jobbet, och genom Växtzon får de även tillgång till åtta inkubatorer och science parks i östra Mellansverige som gemensamt arbetar för att ge företaget den tillväxtinjektion de behöver för att öka sin omsättning avsevärt, säger Michael Camitz på företagsinkubatorn UIC och projektledare inom Växtzon.