Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jun, 25 2018
Latest News

Nytt klimatsmart hus ersätter Malmgatan 17

Foto: CC0 Creative Commons/Pixabay
Foto: CC0 Creative Commons/Pixabay
Published by
Jessica Nejman - 13 sep 2017

Det kommunala bostadsbolaget AB Gislavedshus fick grönt ljus av kommunfullmäktige i Gislaveds kommun, att förvärva Malmgatan 17, rapporterar Värnamo Nyheter.

– Vi kommer att riva hyreshuset som står där nu och bygga ett nytt attraktivt hus i sju eller åtta våningar, säger Malin Larsson tillförordnad vd på AB Gislavedshus till Värnamo Nyheter.

Mer precisa beslut är ännu inte tagna.

– Vi vill bygga det som våra kunder efterfrågar. Vi kommer att jobba med marknadsundersökningar för att ta reda på vad de vill, säger Malin Larsson och förklarar att det kan handla om att man bjuder in invånare till workshops där man diskuterar hur ett framtida boende kan se ut eller genom webbenkäter.

Men något som redan är bestämt är att huset ska vara ett smart hus och byggas av hållbara byggnadsmaterial med solceller på taket för att med hjälp av solenergi driva till exempel ventilation och hissar.

– Vi vill också kunna ta vara på all den el som produceras och sälja överskottet så att den kan användas på det stora elnätet, säger Malin Larsson.

Lägenheterna ska också vara tillgängliga för alla, vilket innebär låga trösklar och tillräckligt stora badrum för att man ska kunna ta sig in där med rullator eller rullstol.

– Det här är ett hus tillgängligt för alla. Alltifrån den som flyttar hemifrån till ensamstående, familjer och äldre. Det har visat sig i våra andra nyproduktioner, Gripen i Gislaved och Hörsjögatan i Smålandsstenar, att hyresgästerna tycker att det är trevligt med en mix av åldrar bland de boende, säger Malin Larsson.