Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jun, 25 2018
Latest News

Solelmässa i Mora

Foto: CC0 Creative Commons/Pixabay
Foto: CC0 Creative Commons/Pixabay
Published by
Jessica Nejman - 11 sep 2017

När solelsmässan anordnades i Mora samlades närmare 150 personer som var intresserade av att kombinera miljöinsatser med en ekonomisk vinst genom egenproducerad el, rapporterar Mora Tidning.

- Det finns många skäl till att installera solceller. För det första handlar det om miljö, för det andra om ekonomi och för det tredje lite för att imponera på grannarna, berättar Johan Lindahl från Svensk Solenergi.

Studier i Sverige och USA ska ha visat att när det väl har installerats en solcellsanläggning, kommer fler efter, skriver Mora Tidning. Men i Mora har intresset inte riktigt kickat igång ännu.

- I Mora har inte intresset varit så stort tidigare. I Orsa finns det just nu betydligt fler med solceller, säger Johan Lindahl.

- En grundförutsättning är att det finns ett bra tak, men också att inte träd eller annat skuggar, säger Johan.

Självaste kostnaden han underlättas med rotavdrag, men framförallt med det solcellstöd som finns. Nyligen beslutade regeringen om mer pengar till solcellsstödet för att minska kön.

- Det har varit en väntan på solcellstödet och då kan man använda rotavdraget, sedan får man betala tillbaka ROT-avdragets nio procent när solcellstödets 20 procent beviljas.