Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jun, 25 2018
Latest News

Nu är solbilen redo för Australien

När solbilen visades upp för första gången. Foto: Daniel Ekman
När solbilen visades upp för första gången. Foto: Daniel Ekman
Published by
Jessica Nejman - 05 sep 2017

Efter ett års arbete har JU Solar Team färdigställt solbilen som ska tävla i årets upplaga av Bridgestone World Solar Challenge. Onsdagen den 30 augusti packades Solveig, som solbilen heter, ner i en låda för vidare resa mot Australien.

Tjugofem studenter med olika bakgrund, utbildning och erfarenheter bildar, tillsammans med ansvariga lärare, Jönköping University Solar Team. Solbilen kommer att representera Jönköping University i Bridgestone World Solar Challenge 2017.

Det är en ömtålig och cirka 600 kilo tung last som ska skickas de många milen till Darwin, Australien. Solveig lyfte från Landvetter 30 augusti och landar i Melbourne 6 september. Därifrån körs solbilen vidare med lastbil till Darwin och beräknas vara framme i god tid innan JU Solar Team anländer. I Darwin kommer teamet ha tillgång till en verkstad hos en av Husqvarnas återförsäljare.

– Anledningen till att vi bestämde att skicka batteriet separat är för att det är ett litium-jon batteri vilket gör att det är klassat som farligt gods. Detta gör att det är mycket svårt att skicka på flyg så vi var tvungna att vara ute i god tid. Som tur är klassas inte Solveig som farligt gods vilket har gjort att frakten har varit lite enklare, även om många papper har varit nödvändiga, berättar Hanna Steinum, medlem i JU Solar Team.