Mötesplatsen för dig inom Solenergibranschen, jul, 19 2018
Latest News

Så kan priserna på solceller pressas ytterligare

Bild: University of Osaka
Bild: University of Osaka
Published by
Simon Matthis - 03 aug 2017

Pressen är stor på att minska tillverkningskostnaderna för solceller, helst utan att göra avkall på verkningsgraden. Forskare vid universitetet i Osaka i Japan har siktat in sig på kiselsolcellers antireflexbeläggning. Liksom läsglasögon har solceller ofta någon form av antireflexbeläggning som reflekterar bort en del av solljuset. Paradoxalt nog ökar denna beläggning solcellers verkningsgrad, men antireflexbeläggningen är också en dyr tilläggskostnad i tillverkningsprocessen.

Samma forskare har tidigare tillverkat solceller till låg kostnad med hjälp av den så kallade SSCT-metoden (”surface structure chemical transfer method”) för att tillverka svart kisel.

Vid kemisk bearbetning av kiselsolcellers ytskikt uppstår mikrostrukturer av kisel. Det förhindrar effektivt ljusreflektion och får solcellen att se svart ut. Forskare har nu utvecklat sin metod genom att bestryka baksidan av solceller med ojämna mikrokiselstrukturer som fångar in mer av det infraröda ljuset. Metoden är billigare än att applicera en antireflexbeläggning och prestandan sägs vara densamma som för mycket dyrare högeffektiva solceller.

–Att göra mycket högeffektiva solceller är viktigt, men vi bör också ta hänsyn till ekonomin och hur praktiska alla de processer är som används för att öka effektiviteten. De våta processer som vi har utvecklat är enkla men ändå effektiva och vårt arbete med svart kisel har tillämpningsområden i verkligheten när det gäller att göra kiselsolcellspaneler kostnadseffektiva, säger forskningsledare Hikaru Kobayashi i ett pressmeddelande.